Great tours, great stories

Foto: Stavanger Aftenblad

Per Inge Torkelsen skal denne måneden gi oss et innblikk i Siddisers drikkevaner gjennom tidene – både de gode historiene fra pubens glansdager og fra Avholdsbevegelsens innsats for totalavhold.

Alkoholen har vært et hett tema og en stor snakkis for oss nordmenn: «Gudenes gave til menneske» eller «ondets virkning»? De som levde på 1500-tallet hadde stor tro på at drammen hadde en helbredende og stimulerende virkning og at det var et universalmiddel mot sykdom, mens under oppblomstringen av Avholdsbevegelsen skulle alkoholens misbruk bekjempes.

Brennevinssamlagetkarakteraften, spiseplikt, dame-te og patentsmørbrød er begreper som har gått ut på dato. Denne byvandringen sporer opp alkoholens fotavtrykk i Stavanger og gir deg et innblikk i byens fyll og fanteri og Stavanger som avholdsby. Under drikkeplikten ble noen faktisk pålagt å brygge øl og ble landsforvist om de ikke gjorde sin plikt. Ja, det var seriøst dette med øl. Hør de vittige fortellingene fra Maadeholdsbevegelsens storhetstid – foreningen som kjempet for å tørrlegge hele byen. Folk ble kreative under strenge regler – medbrakte drikkevarer og småsnuske kelnere tiltrakk seg mistenksomme politispioner. Antall enheter var lovbestemt og det var forskjell på menn og kvinner skal du vite – slikt blir det gode historier av.

Det er få ting som samlar nordmenn på same måten som utveksling av historier om merkelige reglar om alkohol. Generasjonar av nordmenn kan snakke i timevis om alkoholreglar. Nordmenn som møtest på ferie kan lett bruke ein heil kveld til å berre snakke om rare skjenkereglar. Og bli fullare og fullare.

Sjåast i spritrommet, Are Kalvø

 

Per Inge Torkelsen gjester denne månedens byvandring

Foto: Stavanger Aftenblad

1915 Vinhyllene hos S. Leversen

Hør de vittige fortellingene fra Maadeholdsbevegelsens glansdager

Avholdsbevegelsens kamp for å tørrlegge byen

  • Foto: Stavanger Aftenblad
Send forespørsel