Great tours, great stories

Månedens byvandring Det Brenner

Aske, sot, nedbrente bygninger – røyk og illeluktende brenngasser, fortvilelse og redsel. Dette var realiteten for Stavangers befolkning, natt til 13.mars 1860.

Midt på natten gikk alarmen. I løpet av få timer var 250 hus gått opp i røyk og 1/10 av Stavangers befolkning hadde mistet sine hjem. Kraftig vind gjorde sitt til at brannen raskt spredte seg i alle retninger. Brannmannskap og frivillige kjempet en håpløs kamp mot flammene. Med bare håndsprøyter og brannspann var de sjanseløse mot den rasende ilden. Møbler og gjenstander ble forsøkt reddet ut av trange vinduer og smale dører mens gnistregnet pisket mot husveggene.

Midt i kaoset, løp Stavangers vektere rundt i gatene i et fortvilet forsøk på å vekke sovende borgere. Det ble en kamp mot tiden. Dette ble en av de mest dramatiske netter i vekternes historie.

Med Morgenstjernen og andre hjelpemidler har vekterne våket over Stavanger beboere gjennom mange hundre år. Denne måneden vil byens egen vokter, Einar Sandstøl ta oss med på vaktrunden sin og blåse liv i Stavangers heteste historie. Vi skal inn i vekterens verden – et brennende viktig yrke fra vår nære fortid.

Nysgjerrig? Meld din ankomst på vår Facebook event 

 

«Midt under den almindelige Glæde, som hersked over det rige Sildefiskeri, hvor med Herren iaar har velsignet os, er vor By hjemsøgt af en stor ulykke der har bragt os følelige Tab som det vil Tage Tid at erstatte»

På trykk i Stavanger Amtstidende 14.mars 1860

 

Vil bare få skryte av en flott byvandring med en koselig og flink guide. Alle var vi enige om at dette var en flott opplevelse og ikke minst mine foreldre som ikke viste hva de skulle være med på. Vi har fått lært mye vi ikke har vist om Stavanger før og vil anbefale andre om at dette er kjekt å være med på. Tusen takk!

-Kate

Send forespørsel