Great tours, great stories

Foto: NRK

Følg i Lykkelands fotspor gjennom gatene i Stavanger - bli med på en byvandring mellom fiksjon og virkelighet, se locations og få med deg noen av de spennende historiene fra det norske oljeeventyret.

«I think I have an oilfield here”. Vi er i 1969 og Phillips Petroleum har bestemt seg for å avslutte boringen etter olje og gass i Nordsjøen etter mange skuffelser.  Heldigvis for oss fullfører de likevel den siste brønnen og funnet av Ekofisk er starten på det store norske oljeeventyret. 23. desember 1969 får norske myndigheter telefonen som bekrefter at det er gjort et gigantfunn, som siden har blitt kalt tidenes største julegave.

Dramaserien «Lykkeland» på NRK viser starten på en industri mange håpet skulle lede til et mye bedre samfunn å leve i. To generasjoner senere kan vi slå fast at drømmene ble mer enn oppfylt. «Lykkeland» handler om det norske oljeeventyret og hvordan tidenes største oljefunn skapte nytt liv i Stavanger.

På denne turen får du høre om Stavanger før og etter oljå. Hvordan endret det kulturelle og sosiale livet seg i bedehusbyen etter at amerikanerne kom, og hvilke økonomiske konsekvenser fikk oljeindustrien for byen og landet.

Turen inkluderer et besøk på Norsk Oljemuseum hvor vi skal se nærmere på den spennende historien til oljearbeiderne.

TV-serien Lykkeland kan sees i strømmetjenesten til NRK https://tv.nrk.no/serie/lykkeland

 

Lykkeland

Foto: NRK

På Norsk Oljemuseum finnes historier om oljefunnet og hvordan Stavanger ble oljehovedstad.

Foto: Espen Gronli/Norsk Oljemuseum

Her skal vi bli bedre kjent med uttrykket "sorte gull".

Foto: Espen Gronli/Norsk Oljemuseum

  • Foto: NRK
  • Foto: Espen Gronli/Norsk Oljemuseum
  • Foto: Espen Gronli/Norsk Oljemuseum
Send forespørsel