Great tours, great stories

Hvordan var det å være kvinne i en tid der forventningene til menn og kvinner var helt annerledes enn i dag?

Denne måneden skal vi vandre gjennom Stavangers kvinnehistorie og få høre om kjente og ukjente, sterke kvinnelige personligheter som har skrevet seg inn i historiebøkene – gårdskvinnen, fabrikkarbeideren, kunstneren, folkeopplyseren, kvinnesaksforkjemperen, husmoren, feministen, politikeren, motstandskvinnen – listen er lang.

Vi skal høre om engasjerte kvinner som hadde et ønske om å være seg selv og som våget å drømme – kvinner som arbeidet hardt for sin sak og som stod opp mot urettferdighet – de som viste omsorg for de rundt seg og om kvinner som strevde etter et godt liv for seg selv og familien.

 

Der eg kjemme fra betyr feminisme å heie på andre jenter, uansett korleis valg dei måtte ta.

Tone Damli Aaberge

 

Man er ikke født kvinne – man blir det.

Simone de Beauvoir

Folkeopplyseren Ruth Thomsen ga gjennom «Vi og våre»-sidene innsikt i ulike kvinners levekår, og inspirerte til engasjement for likeverd og likestilling.

Sara Berge var den absolutte frontfiguren på Forsorgskontoret - her står hun som nr. 2 fra høyre. De øvrige er hennes kontorkolleger. (Dreyers samlinger)

Husmoren hadde ansvar for å skape et hyggelig, rent hjem, med trygghet og utviklingsmuligheter for barn, og rikelig kjærlighet, hvile og næring for mannen.

Anna Gjøstein ble sentral i Stavangers kvinnebevegelse. Hun jobbet for blant annet likestilling, stemmerett for kvinner, rett til utdanning og yrke, likelønn og støtte til ugifte mødre.

Solveig Bergslien - kvinnen som lurte Gestapo

Send forespørsel